ÇOCUKLARDA EMPATİ ANLAYIŞI

Küçük yaştaki çocuklar belli bir olgunluk seviyesine ulaşamadıklarından karşılıklı anlaşma ve empatiyi öğrenmeleri zor bir süreçtir. Bu süreçte nelere dikkat edilmelidir?

Ebeveynler öncelikle çocuklarına karşılıklı sevgiyi, iyi niyeti ve özellikle güzel ahlaki davranışları alışkanlık yapmayı öğretmelidirler. Çünkü, bu önemli alışkanlıkları ebeveynler çocuklarına kazandırdıkları zaman, çocuklarındaki ruhsal gelişimi büyük ölçüde kısmen tamamlamış olacaklardır. Çocuklara iyi bir geçinme ortamı oluşturmak ve karşılıklı iyi anlaşmayı sağlayacak tarafı oluşturmak için gerekli olan şey empatidir.

Küçük yaştaki çocuklarımıza empati kazandırmak elbette kolay olmayacaktır. Çünkü, çocuklar belli olgunluğa henüz ulaşamadıklarından, karşılıklı anlaşmayı yani empati öğrenmeleri zor olacaktır. Ama bizler şunu da biliriz ki; bu empati kavramının bir insanda bulunması gereken davranışlardan olmazsa olmazıdır. Bundan dolayı ne kadar erken çocuklarımıza bu güzel davranışı kazandırır isek, ebeveynler olarak çocuğumuza bir birey olarak vermiş olduğumuz en büyük hediye olacaktır.Öncelikle çocuklarımızın ruhsal analizini yapıp gerekli psikolojik önlemlerine önlemlerini almalıyız ve karakterini empatiyi kabul etme düzeyini öğrenmeliyiz. Baskın karakterli çocuklarda empati anlayışı hakimiyeti biraz zor olabilir. Çare olarak ise çocuğumuza birşeyleri fiilen örnek göstermeliyiz. Örneğin, çocuğunuzun okulda bir arkadaşını görme engelli olduğundan dolayı alay etmesine karşılık ebeveynler çocuklarına bu konu üzerinde küçük bir piyes ile tiyatro etkinliği yapmalıyız. Çünkü, çocuğun zekası ve anlama düzeyi eğlenceli bir anlayış tarzına sahip olduğundan dolayı bu yolu tercih etmek en doğru yoldur. Yapacağınız bu eğlenceli ve bir o kadar öğretici etkinlikler ile çocuklar iyi,  güzeli, doğruyu elbette fark edecektir. Çocukların empati anlayışı başta belirttiğimiz gibi baskın karakterler de algılanması zor olabilir ebeveynler ise bu durumu büyük bir sabır ile basamak basamak aşmaları gerekmektedir.

Sonuç olarak empati alışkanlığı kazanmış bir çocukta görebileceğimiz çok güzel davranışlar olacaktır. Bunlara örnek vermek gerekirse ahlaki davranışlarda güzellik, iyi niyetli oluşu, tahammül sorununu aşması, ruhsal ve psikolojik sorunları aşması,herşeye daha sakin yaklaşması ve en önemlisi arkadaşlar arasındaki paylaşımın ne kadar değerli olmasını anlamasına yardımcı olur ve insanlara karşı saygı ve sevgisi artmasıdır.

Hashtag: